مقالات مرداد ۱۳۹۷
[1]
ادبیات غدیر شجرۀ طیبهای است که از وادی جُحفه آغاز شد و شاخههای گستردهاش تمام اقالیم قبله را در بر گرفت. این فصل پر برگ و بار، با وجود اهمیت در تاریخ و فرهنگ اسلامی، کمتر مورد توجّه پژوهشگران قرار میگرفت، و مستندات آن بطور پراکنده در مطاوی منابع و متون خودنمایی میکرد تا چند دهه پیش که همت علامه امینی با جمع پراکندهها توجه همگان را به این خط روشن فرهنگی...
سه شنبه ۳۰ مرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۰:۱۵
چهار نکتۀ دیگر
17. ایثار ویراستار
ویراستار، ایثارگر است. نوشتههای دیگران را اصلاح میکند و به نام آنها منتشر میکند. هیچ کس پشت صحنۀ کارش را نمیبیند، یعنی نمیداند که نوشتار پیشین چه بوده که به نوشتار جدید رسیده است. و همه هنر ویراستار، در همین فرآیند تغییر است. هر کس روحیۀ ایثار ندارد و از نام و نان نگذشته، بهتر است به این خدمت فرهنگی نیندیشد.
یکی از...
شنبه ۲۷ مرداد ۱۳۹۷ ساعت ۸:۳۶
پنج نکتۀ دیگر
12. ارتباط با مجامع ادبی و علمی
این توصیه را از استاد فقید دکتر عباس حرّی به یاد دارم که میگفت: «علم در انزوا به دست نمیآید». این توصیۀ کلیدی در تمام علوم صادق است و مهارتهای ادبی نیز از آن مستثنی نیست. بدین روی از دیرباز حضور در مجامع ادبی را به شعرآموزان توصیه میکردند. برای ویراستاران نیز بسیاری از رموز پیشرفت تنها از این راه دستیاب میشود. از...
پنجشنبه ۱۸ مرداد ۱۳۹۷ ساعت ۸:۵۲
پنج نکتۀ دیگر
7.تبلیغ کار خود نکنید
یکی از کارهایی که بعضی از ویراستاران مانند برخی از پیشه ورزان دیگر میکنند، تبلیغ کار خود و همزمان با آن، تحقیر کار دیگران است. این تحقیر، بر اساس چند خطای سهوی یا عمدی انجام میشود، یا حتّی ترجیح وجهی بر وجه دیگر، که همکار ما به دلیلی آن وجه را برگزیده و من این یک را، در حالی که هر دو صحیح و توجیه پذیر و مبتنی بر ادلّه است.
در...
شنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۷ ساعت ۵:۳۰
1. کارگاه تجربه
این نوشتارها نتیجۀ تجربه است وحتی مطالبی که گردآوری از دیگران است نیز بیان دیگری از تجربههای نگارنده است.
گردآوری و اقتباس از دیگران در کار علمی پسندیده است، نه نکوهیده. اما فراتر از آن بیان یافتههایی است که نگارنده خود در خلال کارهایش به آن رسیده و به دیگران انتقال میدهد. تفاوت میان این دو گروه نوشتار بر اهل معنا پوشیده نیست. مطالب گردآوری...
چهارشنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۷ ساعت ۸:۴۷
مقدمه
این نامه را آیة الله شیخ رضا امینی نجفی در تاریخ 10 ربیع الثانی 1387 قمری به شیخ محمدباقر بوخمسین احسائی نوشته و گزارشی از مکتبة الامام امیرالمؤمنین علیه السلام در نجف را برایش نوشته است. عکس آن برای نخستین بار در کانال تلگرامی شیخ محمدعلی الحرز عرضه شده و بازخوانی آن در این یادداشت ارائه میشود.
در بارۀ نامه و سند مهم چند نکته به اختصار گفتنی است.
1. در یک...
سه شنبه ۹ مرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۲۹
مقدمه
یکی از کارهای مفید در عرصۀ پژوهش، خبر رسانی از کارهای در دست انجام است تا کارهای موازی انجام نشود. این ضرورت در زمان خشکسالی مالی مانند وضعی که در آن هستیم، بیش از هر وقت دیگری خود را مینمایاند.
از خدمات ارزشمند جناب متقی در عرصۀ تراث، کانالی تلگرامی است با عنوان «تراثیات در دست تصحیح» که این اخبار را به خوبی بازتاب میدهد.
در این یادداشت، برخی از این...
شنبه ۶ مرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱:۲۹
آقای دکتر طالعی
اینجانب حامد نصرالهی دانشجوی رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران از شاگردان دکتر پهلوان و معارف هستم خواهشمندم ایمیل خود را جهت ارزیابی علمی به تحقیقاتم به ایمیل من ارسال کنید.
با تشکر
آقای دکتر طالعی
اینجانب حامد نصرالهی دانشجوی رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران از شاگردان دکتر پهلوان و معارف هستم خواهشمندم ایمیل خود را جهت ارزیابی علمی به تحقیقاتم به ایمیل من ارسال کنید.
با تشکر
در پاسخ به آقای نجابت ضمن سپاس گزاری عرض می کنم :
1. کاش مأخذ اطلاعات مفیدشان را برای استفاده دیگر کاربران کاتبان مینوشتند.
2. در آن ایام مختصر، فرصت بررسی دفتر ثبت مخطوطات نبود. قاعدتاً نکات ارزشمند دیگر از آنجا پیدا میشود.
3. نگارش زندگینامه تحلیلی و کامل علامه امینی و تاریخچه دقیق کتابخانه موکول به جمع همین گونه اطلاعات است که تا کنون کمتر به فکر آن بودهایم.
4. منابع مهمی از تاریخ شفاهی را که به کار این تحقیق میآمد، از دست دادهایم. خدا کند که فرصت بررسی این گونه اسناد را از دست ندهیم.