مقالات دي ۱۳۹۸
1.این یادداشت، مستدرکی است بر مقالۀ «راهنمای پژوهش در بارۀ علامه امینی» که در فصلنامۀ سفینه شماره 38 (ویژه نامه امینی) منتشر شده است.
کمترین وظیفهای که پس از گذشت نیم قرن از رحلت علامه امینی در بارۀ ایشان به عهده داریم، یک زندگی نامۀ تحلیلی است؛ کاری که هنوز انجام نشده است.
تا آن زمان نباید دست روی دست بگذاریم و شاهد غفلت خودمان باشیم. اطلاع رسانی این قلم از...
پنجشنبه ۲۶ دي ۱۳۹۸ ساعت ۱۰:۱۷
سید محمد رضا حسینی جلالی
ترجمه عبدالحسین طالعی
مقدمه
صحیفۀ سجادیه، یادگار ماندگار امام سجّاد صلوات الله علیه، از گوهرهای درخشندهای است که قرنها در آسمان معرفت تابیده و راه را به رهروان نمایانده است.
توجّه دانشوران اهل قبله به این نامۀ نامور، از سدههای گذشته تا کنون، جایگاهی ویژه به آن بخشیده است. شگفتا! که در این میان، برخی از پیروان نگرش سلفی، به جای...
شنبه ۲۱ دي ۱۳۹۸ ساعت ۹:۰۳
بند 148 تا 160
[148]
متن: إنّ أدنی مراتب القسوة هو فقدان الإنسان روح العاطفة ...
ترجمه: همانا کمترین درجۀ (القسوة) از دست دادن انسان روح عطوفت را ...
پیشنهاد: کمترین درجۀ قساوت، این است که انسان روح همدلی ... را از دست بدهد.
نکته: 1."همانا"! کاربست کلمۀ «همانا» خطای بزرگی است. 2.ورود ساختار یک زبان در زبان دیگر مثل ویروسی است که وارد بدنی شود.
[149]
متن: إنّ وجه الشبَه بین...
پنجشنبه ۱۹ دي ۱۳۹۸ ساعت ۱۲:۴۷
1. سال 1353 بود و من، نوجوانی سیزده ساله تازه از شهرستانی کوچک به تهران بزرگ آمده بودم. تشنۀ مطالعه و کسب دانایی؛ امکانی که در شهرستان به دست نمیآمد. دست تقدیر مرا با آقای گلزاری (دکتر محمود گلزاری فعلی استاد علوم تربیتی) آشنا کرد و ایشان مرا به کتابخانۀ بزرگ اسلامی برد؛ که در پاساژ ابزار و یراق نزدیک میدان حسن آباد بود. از آن زمان فهمیدم که شخصیتی گرانقدر در تهران...
چهارشنبه ۱۸ دي ۱۳۹۸ ساعت ۸:۲۷
[1]
مقدمه
اخیراً نامهای از استاد محقق مرحوم سید محمد علی روضاتی یافتم که نکات جالبی در بر داشت. متن نامه را ایشان در سال 1333 شمسی به مجله آیین اسلام فرستاده بود. (مجله آیین اسلام شماره 37 تاریخ 13 شهریور 1333 شمسی ص 14 و 15؛ در بازنشر کتابخانه مجلس، شماره صفحه پیاپی 4422 و 4423)
در این گفتار، متن نامه و چند نکته که از آن آموختهام مرور میشود.
[2]
متن نامه که در کتاب «در پرتو...
يكشنبه ۱۵ دي ۱۳۹۸ ساعت ۹:۵۱
پنجاه و یکمین سالگرد رحلت علامه امینی (28 ربیع الثانی) سپری شد، بدون اینکه برنامهای در خور این عالم مجاهد و مدافع حریم ولایت و امامت امیرالمؤمنین علیه السلام برگزار شود. واقع این است که این گونه عالمان را چنانکه باید و شاید نشناختهایم و حق نگزاردهایم. این نکتهای است که بارها گفتهام ولی همچنان نامکرّر است.
باری، سالها پیش دوست گرامی و محقق جناب دکتر حمید...
شنبه ۷ دي ۱۳۹۸ ساعت ۹:۱۷
آقای دکتر طالعی
اینجانب حامد نصرالهی دانشجوی رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران از شاگردان دکتر پهلوان و معارف هستم خواهشمندم ایمیل خود را جهت ارزیابی علمی به تحقیقاتم به ایمیل من ارسال کنید.
با تشکر
آقای دکتر طالعی
اینجانب حامد نصرالهی دانشجوی رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران از شاگردان دکتر پهلوان و معارف هستم خواهشمندم ایمیل خود را جهت ارزیابی علمی به تحقیقاتم به ایمیل من ارسال کنید.
با تشکر
در پاسخ به آقای نجابت ضمن سپاس گزاری عرض می کنم :
1. کاش مأخذ اطلاعات مفیدشان را برای استفاده دیگر کاربران کاتبان مینوشتند.
2. در آن ایام مختصر، فرصت بررسی دفتر ثبت مخطوطات نبود. قاعدتاً نکات ارزشمند دیگر از آنجا پیدا میشود.
3. نگارش زندگینامه تحلیلی و کامل علامه امینی و تاریخچه دقیق کتابخانه موکول به جمع همین گونه اطلاعات است که تا کنون کمتر به فکر آن بودهایم.
4. منابع مهمی از تاریخ شفاهی را که به کار این تحقیق میآمد، از دست دادهایم. خدا کند که فرصت بررسی این گونه اسناد را از دست ندهیم.