مقالات مهر ۱۳۹۷
مقدمه
1. کتاب «وفیات الاعلام» نوشته مرحوم علامه سید محمد صادق بحر العلوم یکی از آثار بسیار مفید در عرصۀ تراجم نگاری است که عتبۀ عباسیه در سال ----- برای نخستین بار، بر اساس نسخه خط مؤلف در دو جلد منتشر شده است. این کتاب به شیوۀ مختصر و مفید، به ترتیب زمان تدوین شده و نوعی سالشمار علمای شیعه به شمار میآید.
در این کتاب، شرح حال مختصر برای اکثر اعلام آمده، که در مورد...
چهارشنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۷ ساعت ۱۰:۴۶
مقدمه
در بارۀ علامه امینی بسیار گفته و نوشتهاند، اما هنوز ناگفتههای فراوانی هست که به تدریج باید از دل اسناد و خاطرات استخراج شود. از جمله در باب کتابخانه شکوهمندی که ایشان با رنج فراوان بنا نهاد و به نام نامی حضرت مولی الموالی، «مکتبة امیرالمؤمنین علیه السلام العامّة» نامید.
یکی از نکات ناگفته، اثرگذاری تسمیۀ کتابخانه نجف بر تسمیۀ کتابخانههای دیگر در...
چهارشنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۵۰
شش نکتۀ دیگر
41. رعایت ساختار زبانی
نویسنده باید ساختار زبانی را رعایت کند. به چند نمونه در این زمینه (مثبت یعنی توجه به اصول و شاخصها یا منفی یعنی نقض این اصل مسلّم عقلی) اشاره میشود تا راه را از رفتگان پیشین بیاموزیم:
• کتابی به زبان انگلیسی که صفحات آن را از راست به چپ شماره زده بودند. (کتاب را خودم دیدهام ولی مشخصات را تعمدا نمینویسم).
• در برخی از...
چهارشنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۷ ساعت ۹:۵۷
پنج نکته دیگر
36. نمونه کژتابی: کلمۀ «وفیه» در عربی به دو معنا
در بارۀ کژتابی در واژهها هر چه گفته شود، کم است و جای سخن بیش از این دارد. در اینجا به یک نمونه اشاره میشود.
عبارت «و فیه» در عربی به دو معنا به کار میرود که مترجم و ویراستار باید به خوبی توجه کند و با توجه به معنای جمله معادل صحیح آن را بنویسد.
معنای اول – نویسنده به نام یک منبع با عبارت «فی کتاب...
چهارشنبه ۱۱ مهر ۱۳۹۷ ساعت ۷:۳۳
علامه سید عبدالرزاق مقرم شناخته شده تر است از آنکه مانند من در بارهاش سخن بگوید. بهانۀ این قلم انداز، پیشنهادی است برای برگزاری بزرگداشتی در خور و شایستۀ آن بزرگ مرد که در دورۀ دشواری تتبع و غربت تحقیق، جهادی بزرگ کرد و آثاری ارزشمند در شرح حال امامان، بلکه معصومان و فرزندان و یارانشان نگاشت و به یادگار گذاشت.
امروز 17 محرم سالگرد رحلت ایشان است (17 محرم 1391 ق.) و...
پنجشنبه ۵ مهر ۱۳۹۷ ساعت ۸:۳۷
آقای دکتر طالعی
اینجانب حامد نصرالهی دانشجوی رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران از شاگردان دکتر پهلوان و معارف هستم خواهشمندم ایمیل خود را جهت ارزیابی علمی به تحقیقاتم به ایمیل من ارسال کنید.
با تشکر
آقای دکتر طالعی
اینجانب حامد نصرالهی دانشجوی رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران از شاگردان دکتر پهلوان و معارف هستم خواهشمندم ایمیل خود را جهت ارزیابی علمی به تحقیقاتم به ایمیل من ارسال کنید.
با تشکر
در پاسخ به آقای نجابت ضمن سپاس گزاری عرض می کنم :
1. کاش مأخذ اطلاعات مفیدشان را برای استفاده دیگر کاربران کاتبان مینوشتند.
2. در آن ایام مختصر، فرصت بررسی دفتر ثبت مخطوطات نبود. قاعدتاً نکات ارزشمند دیگر از آنجا پیدا میشود.
3. نگارش زندگینامه تحلیلی و کامل علامه امینی و تاریخچه دقیق کتابخانه موکول به جمع همین گونه اطلاعات است که تا کنون کمتر به فکر آن بودهایم.
4. منابع مهمی از تاریخ شفاهی را که به کار این تحقیق میآمد، از دست دادهایم. خدا کند که فرصت بررسی این گونه اسناد را از دست ندهیم.