مقالات ارديبهشت ۱۳۹۴
توضیح:
این نوشتار به مناسبت سالگرد درگذشت آیة الله سید محمد نبوی در بارۀ آن بزرگ و والد فقیدش مرحوم آیة الله سید اسد الله نبوی به تحریر درآمده است. آیة الله سید محمد نبوی عالم سرشناس دزفول در سن ۷۸ سالگی سه شنبه ۱۵ تیر 1389 شمسی مصادف با ۲۳ رجب 1431 قمری رحلت کرد.
این سطور را زمانی نوشتم که از رحلت ایشان زمانی کوتاه میگذشت. و همان زمان در بعضی از پایگاههای اینترنتی...
دوشنبه ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱:۲۴
14. دو نامۀ استاد به دو فرزندش – پسرش و دخترش – جالب است: یکی پس از عزیمت به شهرستان برای تحصیل، و دیگری پس از ازدواج. دو وضع متفاوت، و توصیههایی که بعضی مشترک و بعضی متفاوتاند. (ص 103 – 107).
به پسرش توصیه میکند: افزایش اطلاعات اسلامی و انسانی (دقت شود)، تداوم بر قرائت قرآن روزی پنج دقیقه، دقت در انجام فرایض، پیگیری سؤالها از دانشجویان غیر مذهبی.
و برای دخترش...
جمعه ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۲۸
مقدمه
کتاب معانی کتاب الله و تفسیره المنیر، تفسیری است به فارسی شیرین کهن، که تنها مجلد بازمانده از آن یعنی مجلد هشتم، تفسیر سورههای کهف تا طه را در بر دارد. مؤلف آن ابونصر احمد بن محمد بن حمدان بن محمد حدادی (متوفی پیش از 484) است که بر اساس دیدگاه تسنن نوشته است. نسخه موجود به خط عثمان بن حسین وراق غزنوی در سال 484 کتابت شده و تذهیبهای زیبایی دارد.
نسخه خطی اصل –...
جمعه ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۴:۲۱
1. بر آنم که تراثپژوهان ما، گاه چنان در زمان گذشته غرق میشوند که شخصیتهایی را که در «حجاب معاصرت» گرفتار آمدهاند، نمیبینند؛ یا سخن گفتن از آنان را دون شأن خود میدانند. در حالی که اگر مقصود از گفتن و نوشتن، تذکر و تربیت و تحوّل باشد، چه تفاوتی است میان پرداختن به موضوعی کهن یا نو؟
به عبارت دیگر، توجه به کاربرد و فایدۀ یک مبحث، چه کاربرد فوری و چه کاربرد...
شنبه ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۰۹
بسم الله الرحمن الرحیم
کلام علیٍّ کلامٌ علیٌّ
و ما قاله المرتضی، مرتضی
مقدمه
کتاب مجالس ابواللیث سمرقندی، متوفای قرن چهارم، مجموعهای از تذکرات اخلاقی به شیوۀ صوفیانه است که نسخهای عکسی از آن به شماره 3515 در کتابخانه آیةالله مرعشی موجود است. البته این نسخه، آغاز و انجام ندارد و لذا در فهرست نسخههای عکسی کتابخانه به عنوان ناشناس معرفی شده است.
نگارنده...
يكشنبه ۶ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۳:۰۷
یکی از آثار ارزشمندی که در سالهای اخیر منتشر شد، کتاب فضائل فاطمة الزهراء نوشتۀ حاکم نیشابوری محدث بزرگ اهل سنت و صاحب المستدرک علی الصحیحین ( 321 – 405) است.
این کتاب، از نوادر آثار حدیثی است که برخی از بزرگان در ضمن شرح حال حاکم، از آن نام بردهاند ولی متن آن در دسترس نبود، تا اینکه به سال 1429 / 2008 توسط علی رضا بن عبدالله تحقیق و منتشر شد. (قاهره: دار الفرقان).
نگارنده...
سه شنبه ۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۴۶
بخشی از کتاب «از نور تا نور» به مناسبت 27 جمادی الاخری سالگرد رحلت محدث نوری
يكشنبه ۳۰ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱:۴۸
آقای دکتر طالعی
اینجانب حامد نصرالهی دانشجوی رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران از شاگردان دکتر پهلوان و معارف هستم خواهشمندم ایمیل خود را جهت ارزیابی علمی به تحقیقاتم به ایمیل من ارسال کنید.
با تشکر
آقای دکتر طالعی
اینجانب حامد نصرالهی دانشجوی رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران از شاگردان دکتر پهلوان و معارف هستم خواهشمندم ایمیل خود را جهت ارزیابی علمی به تحقیقاتم به ایمیل من ارسال کنید.
با تشکر
در پاسخ به آقای نجابت ضمن سپاس گزاری عرض می کنم :
1. کاش مأخذ اطلاعات مفیدشان را برای استفاده دیگر کاربران کاتبان مینوشتند.
2. در آن ایام مختصر، فرصت بررسی دفتر ثبت مخطوطات نبود. قاعدتاً نکات ارزشمند دیگر از آنجا پیدا میشود.
3. نگارش زندگینامه تحلیلی و کامل علامه امینی و تاریخچه دقیق کتابخانه موکول به جمع همین گونه اطلاعات است که تا کنون کمتر به فکر آن بودهایم.
4. منابع مهمی از تاریخ شفاهی را که به کار این تحقیق میآمد، از دست دادهایم. خدا کند که فرصت بررسی این گونه اسناد را از دست ندهیم.