مقالات ارديبهشت ۱۳۹۵
از دیدنیهای نمایشگاه کتاب تهران، یک سلسله کتاب بود که «سلسلۀ ماتم» نام دارد. این گروه کتابها – که تا کنون 18 عنوان در این سلسله چاپ شده – از منشورات مجمع ذخائر اسلامی است که به صورت چاپ عکسی از نسخههای خطی یا چاپ سنگی منتشر شدهاند. موضوع کلی آنها ادبیات آیینی است که به اعتبار غلبۀ ادبیات عاشورایی بر این جریان ادبی، نام سلسلۀ ماتم بر آن نهادهاند. در این فرصت،...
جمعه ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۳:۰۲
مروری بر پژوهش مرحوم آیة الله علامه شیخ محمد رضا جعفری نجفی
غزوهی احد در پرتو قرآن کریم. علامه شیخ محمدرضا جعفری. تدوین: حسن جهاندیده. تهران: روشنای دل، قم: بنیاد فرهنگ جعفری، 1395، 227 صفحه.
يكشنبه ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۲:۱۵
بسم الله الرحمن الرحیم
الله اعلم حیث یجعل رسالته
ارادۀ آسمانی بالاترین اراده است که ارادهای بالاتر از آن نیست. وحیی که بر پیامبرش فرستاده، شیوهای است که باید پیروی شود. حتی اگر آزاری به پیامبر رسد، باز هم باید تبلیغ و ادای پیام وظیفه او است. و امت نیز وظیفۀ گردن نهادن و پیروی از هدایت حضرتش را دارند. هر کس چنین نکند، رو به دوزخ دارد. و بر عهدۀ فرستاده الهی جز...
چهارشنبه ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۸:۱۴
کتاب مناقب اهل بیت از دیدگاه اهل سنت، اثری ارزشمند در حوزۀ حدیث و امامت است که عالم فقید اهل تسنن، سید محمد طاهر سیدزاده هاشمی شافعی (1332 – 1412 ق.) به خط زیبای خود نگاشته و به همان صورت به اهتمام سید ناصر حسینی میبدی چاپ شده است (مشهد: بنیاد پژوهشهای اسلامی، چاپ اول ، 1378 ش.)
ضیاء الدین محمد طاهر سیدزاده هاشمی متخلص به طاهر، به سال 1332 ق. در قریه دولتآباد از قرای...
چهارشنبه ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۶:۴۴
1. ایفلا عنوان اختصاری فدراسیون بین المللی مجامع کتابداری است که نزدیک به نود سال از تأسیس آن میگذرد. در خلال این مدت، برنامههای مختلف برای ارتقای سطح علوم کتابداری برگزار کرده که تفصیل آن را در سایت آن باید دید. عضویت دهها هزار کتابدار و مرکز کتابداری از سراسر جهان در آن، یکی از نمونههای موفق مراکز علمی غیر دولتی را رقم زده است.
2. یکی از برنامههای ایفلا...
يكشنبه ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۵۳
شب جمعه بود و قصد سفر کربلا کردم، البته سفری مجازی که بر بال واژهها سوار شوم و تا دیار نور بروم. برایاین سفر مجازی، سفرنامهای در نظر گرفتم که یکی از رجال دوره قاجاری از سفر خود به عتبات نوشته و جزئیات شهرهای بین راه و وضع مردم آنها را نوشته است. این سفرنامه به شماره 10400-5 در کتابخانه ملی نگهداری میشود. و 68 صفحه دارد. در معرفی آن نوشتهاند:
نویسنده،...
سه شنبه ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱:۴۵
این یادداشت متن وقفنامه مدرسه قوام نجف است به نقل از کتاب:
تاریخ نجف، نوشته مرحوم استاد مرتضی مدرس گیلانی، نسخه خطی اصل مولف موجود در کتابخانه مجلس، صفحات 225 تا 227
این یادداشت به عنوان حلقهای از زنجیر تاریخ نجف و نیز به عنوان برگی از تاریخ حوزههای علمیه و گوشهای از تاریخ مفصل وقف و نقش آن در ترویج علم و تربیت عالمان به کار میآید. کتاب تاریخ نجف، منبعی مفصل...
دوشنبه ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۸:۲۰
متن یادداشت آیة الله شهید سید محمد علی قاضی طباطبایی در مورد آیة الله شهید شیخ فضل الله نوری
مقدمه
در میان خبرنامههای همایشها که غالباً به صورت تشریفاتی و کممحتوا تهیه میشود، خبرنامهای اخیراً به دستم رسید، تحت عنوان «سید العارفین» که در تاریخ آبان 1391 به مناسبت همایش بزرگداشت آیة الله سید علی قاضی طباطبایی انتشار یافته است. این خبرنامه سرشار از نکته...
شنبه ۴ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۳:۲۴
اشاره
از مرحوم آیة الله سید محمد علی قاضی طباطبایی تبریزی (شهید به سال 1358 شمسی) آثار گرانقدر علمی بر جای مانده که متأسفانه در سایۀ حیات سیاسی او قرار گرفته و نمود چندانی نیافته است. تحقیق و تصحیح چندین کتاب معتبر و مهم از آثار پیشینیان، از آن جمله است. مکاتبات فراوان ایشان با عالمان زمان خود، مانند شیخ محمدحسین کاشف الغطاء، شیخ آقا بزرگ تهرانی، سید محمدهادی...
شنبه ۴ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۲:۴۴
در کتابخانه ملی ایران جزوهای مختصر وجود دارد تحت عنوان «کتابچه بازدید خزینه حضرت امیر المؤمنین علیه السلام در نجف اشرف» به شماره 7214/295 که از کتابخانه کاخ گلستان به کتابخانه ملی منتقل شده و اینک به صورت تمام متن از طریق این نشان قابل دستیابی است.
در صفحه عنوان این جزوه آمده است:
صورت قسمتی از جواهرات خزانه مبارکه حضرت ولایت مآب امیر المؤمنین و امام المتقین روحی...
پنجشنبه ۲ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۴:۰۴
آقای دکتر طالعی
اینجانب حامد نصرالهی دانشجوی رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران از شاگردان دکتر پهلوان و معارف هستم خواهشمندم ایمیل خود را جهت ارزیابی علمی به تحقیقاتم به ایمیل من ارسال کنید.
با تشکر
آقای دکتر طالعی
اینجانب حامد نصرالهی دانشجوی رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران از شاگردان دکتر پهلوان و معارف هستم خواهشمندم ایمیل خود را جهت ارزیابی علمی به تحقیقاتم به ایمیل من ارسال کنید.
با تشکر
در پاسخ به آقای نجابت ضمن سپاس گزاری عرض می کنم :
1. کاش مأخذ اطلاعات مفیدشان را برای استفاده دیگر کاربران کاتبان مینوشتند.
2. در آن ایام مختصر، فرصت بررسی دفتر ثبت مخطوطات نبود. قاعدتاً نکات ارزشمند دیگر از آنجا پیدا میشود.
3. نگارش زندگینامه تحلیلی و کامل علامه امینی و تاریخچه دقیق کتابخانه موکول به جمع همین گونه اطلاعات است که تا کنون کمتر به فکر آن بودهایم.
4. منابع مهمی از تاریخ شفاهی را که به کار این تحقیق میآمد، از دست دادهایم. خدا کند که فرصت بررسی این گونه اسناد را از دست ندهیم.